Безплатна доставка над 250.00 лв | Лесно връщане на продукти до 30 дни | Свържи се с нас: 02 920 1002
BGN
  • USD
  • BGN
Филтри

Категории

Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?


Дата: 2019-08-24

 

 

 

Хората, които работят с електрически инструменти, често са объркани за разликата между перфоратор и ударна бормашина. Основните разлики са в предназначението, външния вид, теглото, разходите и начина на работа на двете машини. На първо място свредлата им се различават по вид и форма. 

 

Перфоратори работят чрез бутало, което периодично насъбира въздух, водейки до удар, предаван директно към свредлото. Перфоратори позволяват да постигнете същата производителност, но за по-кратко време и при това с много по-малко усилия. Перфоратор обикновено се използва за пробиване в твърда повърхност като тухла или бетон, тоест в някаква зидария. Някои имат функция, която позволява на потребителя да ги пусне в режим на обикновено пробиване или дори къртене.

 

Ударни бормашини имат два оребрени диска, които се движат, контактувайки един с друг. Когато те се срещнат, ударите им се предават към свредлото, което издава характерния звук на удар. Ударна бормашина се използва главно за пробиване на отвори и за монтаж на крепежни елементи. Може да завива винтове в гипсокартонени повърхности. Ударната функция не бива да се използва при работа с дървен материал, тъй като може да се задейства по всяко време и да повреди обработваните елементи.

 

На външен вид и двата инструмента за пробиване се различават драстично. 

 

Ударни бормашини притежават патронник, който може да работи с различни по размер свредла и битове, с безключово или ключово затягане.

Перфоратори са доста по-тежки и по-големи. В патронникът им може да се поставя само един тип аксесоари за пробиване тип SDS Plus или SDS Max, SDS Top или Hilti TE-S.

 

Перфоратори и ударни бормашини се различават по начина на работа. 

 

Перфоратори използват повече натиск, отколкото ударни бормашини. Когато човек пробива с перфоратор, той усеща силен удар, наподобяващ много бърз чук. Ударната функция вибрира при движение напред и назад. Имат и регулируем съединител, така че не се прилага твърде много сила. Ударни бормашини могат да се използват и като винтоверт. Обикновено не разполагат с регулируем съединител, за да намаляват силата на удара.

 

При закупуване е добре да помислите за безжична машина за пробиване. 

 

Акумулаторни бормашини са много по-леки. Те могат да се използват навсякъде, без ограничението, което налага използването на електрическа енергия на 230 V. Хубаво е да се помисли и за допълнителна, втора батерия към безжичния инструмент. По този начин едната може да се зарежда, докато другата работи. Акумулаторни бормашини могат да бъдат също толкова мощни, колкото и кабелните. По-новите модели ударни бормашини използват Литиево-Йонни батерии за повече мощност и издръжливост.

 

 

Ако разходът е фактор, трябва да се отбележи, че перфоратори са по-скъпи, но значително по производителни от ударни бормашини. Когато е необходима по-голяма сила за пробиване, трябва да се избере перфоратор.

 

 

 

 

 

 

В обобщение можем да кажем, че ударни бормашини и перфоратори се различават значително по цена, употреба, тегло, външен вид и начин на работа. Ударна бормашина би била по-практична за ежедневни нужди и дребни подобрения в дома. Би било добре да се избира само един тип пробивна машина, но специфичните задачи изискват определени инструменти за постигането им.

 


Нови продукти

Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE HD28

Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE HD28 SX

-10%
Цена:Цена: 761.40 лв.
Каталожна цена:Цена: 846.00 лв.
Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE C12

Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE C12 HZ

-10%
Цена:Цена: 186.30 лв.
Каталожна цена:Цена: 207.00 лв.
Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE M12

Акумулаторен саблен трион MILWAUKEE M12 CHZ

-10%
Цена:Цена: 349.20 лв.
Каталожна цена:Цена: 388.00 лв.

Най-продавани

Газов калорифер

Газов калорифер RAIDER RD-GH15 - 15000 W

-13%
Цена:Цена: 162.69 лв.
Каталожна цена:Цена: 187.00 лв.

Нашите партньори

      

Коледжиков ЕООД
BG103000896
Адрес на регистрация: гр. Варна, ул. Васил Петлешков 12 (До Технически университет Варна и 10-ти пощенски клон)
Адрес за кореспонденция:
гр. Варна, ул. Васил Петлешков 12 (До Технически университет Варна и 10-ти пощенски клон), п.к. 171
Email: office@kol-bg.com
Тел: 052 303 590 ; 02 920 1002 ; 0888 526 133

Върни До Горе